PBH-Service
 
Paraffine Boiler Heater-Service

Home   Info   Reparatie   Te_Koop  Contact

Info

Petroleumkachels bestaan in twee uitvoeringen:
- de "kouskachels" met een lont die werken als een grote olielamp, 
- "laser kachels" zonder lont, tw elektronisch geregelde inspuit/verdampingstechniek. 

"Laser kachels" bestaan er in twee technisch verschillende types:
- Kachels met een los verdampertje zoals bijv. Qlima (techniek van Dainichi) 
- kachels met een brandermat zoals bijv. Zibro (techniek van Toyotomi) waar de verdamping in de verbrandings/verdampingskamer plaats vindt.

Beide technieken zijn uitstekende manieren om warmte op te wekken door petroleum te branden. echter de eerste techniek (Dainichi) is hoofdzakelijk ontworpen voor petroleum gewonnen uit aardgas. Dit zijn doorgaans de  geurarme brandstoffen met een merknaam.
Gebruik van petroleum gewonnen uit aardolie zal in dit type laserkachel sneller de losse verdamperunit vervuilen met een teer residu.
De tweede techniek (Zibro/Toyotomi) met verdampermat is minder gevoelig voor petroleum gewonnen uit aardolie, zoals bijv. de goedkopere Belgische C-grade petroleum van de Belgische pomp, echter zal uiteindelijk ook intern vervuilen met een teer residu.
Hiervoor is onderhoud van uw kachel belangrijk. 

PBH-Service repareert momenteel uitsluitend nog maar de techniek met brandermat. (Zibro/Toyotomi etc)
Wij adviseren tijdens gebruik altijd goed te ventileren om zuurstof gebrek in de ruimte te voorkomen. Zuurstof gebrek bij de verbranding zal uiteindelijk resulteren in CO (koolmonoxide). Dit is een geurloos gas wat uiteindelijk tot de dood kan resulteren, daarom is het wel zo veilig om altijd een losse CO melder te plaatsen. Zelfs wanneer uw kachel een eigen ingebouwde CO melder heeft.  Overigens hebben koolmonoxidemelders een uiterste houdbaarheidsdatum, let daarop.

 
Een groot misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht, dit is niet zo, het is zelfs een beetje lichter dan lucht en zal zich dan ook makkelijk met luchtstromen in de ruimte vermengen. Plaats daarom een CO-melder nooit te laag in de ruimte. minimaal ademhaling hoogte, minimaal 30 cm uit de hoeken en liefst in de luchtstroom van de ruimte.

Als u deze adviezen serieus overneemt staat niets u in de weg om flink goedkoper dan gas (zelfs met het prijsplafond)  uw ruimte te verwarmen.